Den Første tid

EN GOD START – EN TRYG TILKNYTNING

At starte hos Muslingerne skal være trygt og roligt for jeres barn. Barnets opstart kan være overvældende, fordi der er så meget nyt, som barnet skal vænne sig til. Lyde, lugte, vaner og rutiner forandres og barnet kan reagere på dette. Det er vigtigt, at I som forældre sætter god tid af i barnets første tid hos Muslingerne. Det er forskelligt, hvor hurtigt barnet falder til, men en god tommelfingerregel siger, at det kan tage op til tre måneder for barnet at vænne sig til alt det nye. 

OPSTARTSSAMTALE

En måned før barnets opstart inviterer jeg mig selv hjem til jer, hvor vi holder et opstartsmøde. Samtalen holdes i jeres vante omgivelser, hvor barnet er trygt. Vi snakker om jeres liv og hverdag med barnet indtil nu, så jeg har et indblik i barnets liv, rutiner og vaner før opstarten. Vi aftaler barnets opstartsforløb og sender ansøgningen til kommunen. I skal have en computer og jeres mit-id klar til ansøgningen. 

TRYGHEDSBESØG

I måneden op til start tilbydes I at komme på tryghedsbesøg hos mig en times tid en gang om ugen. Tryghedsbesøgene giver barnet mulighed for langsomt at vænne sig til mig, stedet og de andre børn sammen med mor eller far. Besøgene giver jer som forældre mulighed for at få et indblik i dagligdagen. Jeres tryghed og tillid til mig er altafgørende for, at jeres barn får en god og tryg start hos Muslingerne. På tryghedsbesøgene er det jer, som har det fulde ansvar for barnet dvs. det er jer der trøster, skifter ble mv. På besøgene skal I være fuldt tilstede og agerer som barnets trygge havn, så jeres barn langsomt kan vænne sig til mig og omgivelserne. Jeg holder mig bevidst i periferien, så barnet får ro til at opleve det nye i eget tempo. Hvis barnet lægger op til samspil, så griber jeg naturligvis muligheden. 

TILKNYTNINGSPERIODEN

Når barnet officielt starter op begynder det betydningsfulde arbejde, hvor barnet og jeg skal lære hinanden at kende og hvor vi skal udvikle en tryg tilknytning til hinanden. Dette tager tid og jeg forventer, at I afsætter tre uger til opstarten. Opstartsperioden tilrettelægges løbende og helt individuelt med udgangspunkt i det enkelte barn. De første dage kommer barnet sammen med mor eller far kl. 9.00. Her starter vores morgensamling. Det er min erfaring, at morgensamlingen giver barnet en genkendelig start på dagen midt i alt det nye, som barnet skal forholde sig til. Sover barnet formiddagslur kommer I efter luren. De første dage hos Muslingerne er korte (½-2 timer) og så bygger vi langsomt mere og mere på alt efter barnets reaktion og behov. I den første tid prioriterer jeg, at vi bruger tid på bare at lege og være. Barnet skal vænne sig til alt det nye og derfor er det et bevidst valg, at der ikke sker for mange nye ting på samme tid. Barnet skal have god tid til at vænne sig til de nye omgivelser og til mig. 

BARNETS BOG

Når barnet starter hos Muslingerne, får I til opgave at lave en lille fotobog, som barnet har liggende hos mig. Bogen laver I hos mig under opstarten. I medbringer udprintede billeder den første dag og så har jeg de øvrige materialer til bogen. I fotobogen sætter I billeder ind af fx jer selv, barnet, bedsteforældre, barnets legetøj, jeres hus eller hvad I finder relevant for jer. Skriv en kort tekst til billederne, så jeg kan snakke med barnet om billederne i bogen. Bogen skaber sammenhæng mellem barnets liv derhjemme og hos Muslingerne. I er velkommen til at se de andre børns bøger som inspiration. 

HUSKELISTE VED OPSTART 

  • Fotos til barnets bog
  • Et sæt skiftetøj 
  • Overtøj og fodtøj, som passer til årstiden (tøjliste findes på hjemmesiden) 
  • Sutsko 
  • Sut, sovedyr, klud (hvis dette bruges) 
  • I kan vælge at medbringe barnets egen barnevogn når barnet begynder at sove lur. Barnevogns tilbehør (sele, dyne, pude, sengetøj, regnslag og myggenet) 

GODDAG & FARVEL

Barnet skal vænnes til, at I går fra det og lære at I kommer tilbage igen. At sige farvel til sit barn om morgenen er en kunst, som I skal øve jer på. Det allerbedste råd, som jeg kan give jer er: Gør det kort og godt og lad det blive jeres rutine. En god aflevering varer som regel 5-10 min. og gør I det på nogenlunde samme måde hver dag skaber det en grundlæggende tryghed for barnet, fordi det ved, hvad der skal ske. Når I kommer om morgenen siger vi hej til hinanden og der er tid til en lille snak, inden I siger farvel. Vær tydelig når du siger farvel til dit barn og vær bevidst om din udstråling. Vis barnet at du er tryg ved situationen og at du stoler på at dagen bliver dejlig. Sig farvel til barnet med et smil og giv kys og kram. Aflever barnet, vink og gå. Barnet kan blive forvirret, hvis du bliver stående, tager barnet tilbage eller tvivler på din beslutning. Jeg trøster og hjælper barnet i gang med at lege. Jeg ringer naturligvis til jer, hvis nødvendigt og I er altid velkommen til at ringe/skrive til mig, hvis afleveringen var svær eller I gerne vil høre, hvordan jeres barn har det. Når I henter barnet om eftermiddagen er det også vigtigt, at I er tydelige, når det er tid til at gå hjem. Der er altid tid til en snak om barnets dag, men barnet skal kunne mærke at det er gå hjem tid. Når I skal af sted siger du: ”Nu skal vi hjem” og så går I hjem.